یکی از رایجترین سوالاتی که برای مسافران و مهاجران، در زمان تصمیم به سفر خارج از کشور پیش میآید این است که برای گرفتن ویزا، باید چه مراحلی طی کنیم؟ در این مقاله، بعلاوه بر پاسخ داد به این سوال، به بررسی دقیق ویزا و مراحل درخواست آن نیز میپردازیم. اما قبل از آن ببینیم که اصلاً ویزا چیست؟ چه تفاوتی با پاسپورت دارد؟ چه انواعی دارد؟ آیا برای مسافرت به خارج از کشور حتماً باید ویزا داشته باشیم؟ و بعضی سوالات دیگر.
Please wait while image is uploading...
ویزا یا روادید، یک گواهی و سند رسمی است که اجازه میدهد تا فرد دارنده ویزا به طور قانونی، وارد یک کشور خارجی شود. معمولاً ویزا به گذرنامه (پاسپورت)، ضمیمه میشود. ویزا، شامل اطلاعاتی مثل تاریخ ورود، خروج و هدف سفر است. همچنین انواع مختلف ویزا وجود دارد، که هر یک از آنها دارای حقوق متفاوتی در کشور میزبان است.
۱. ویزای یک بار ورود (Single visa): با این نوع ویزا، تنها یک بار میتوانید به کشور مقصد وارد و یا از آن خارج شوید. بعد از آن حتی اگر ویزا دارای تاریخِ اعتبار باشد، دیگر قابل استفاده نخواهد بود. به عبارت دیگر این ویزا، یکبار مصرف است.
۲. ویزای دو بار ورود(Double visa) :با ویزای دبل میتوانید در محدوده تاریخ اعتبار به کشور مقصد، دوبار وارد و یا از آن خارج شوید. بعد از آن حتی اگر ویزا به لحاظ تاریخ انقضا، معتبر باشد دیگر قابل استفاده نخواهد بود. به عبارتی این ویزا دو بار مصرف است.
۳. ویزای چند بار ورود(Multiple visa): به نظر میرسد این ویزا، یک ویزای ایدهآل است. چرا که با این ویزا در محدوده زمان معین شده، هر چند بار که بخواهید میتوان به کشور مورد نظر سفر کنید و سپس از آن خارج شوید.
۴. ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport transit visa): این ویزا برای زمانی است که شما پرواز مستقیم به مقصد ندارید. در این صورت برای تعویض هواپیما، وارد یک کشور ثالث میشوید. با این ویزا شما حتی اجازه خروج از فرودگاه را هم ندارید و تنها میتوانید بعد از خروج از هواپیمای اول، به سالن ترانزیت فرودگاه کشور ثالث بروید و سپس سوار هواپیمای بعدی شوید. بنابراین ویزای صفر بارمصرف یا صفر بار ورود، نام مناسبی برای این نوع از ویزا است.
پاسپورت، یک شناسنامه بین المللی است. با پاسپورت دولتها، اجازه خروج اتباع کشورشان را به خارج از کشور صادر میکنند. در حالی که ویزا، از طرف کشور مقصد صادر میشود. کشورهای مقصد با ویزا، اجازه ورود افراد غیر اتباع را به کشورشان صادر میکنند.
۱. بررسی اعتبار پاسپورت: قبلاز انجام هر کاری و در قدم اول، مطمئن شوید که گذرنامه (پاسپورت)، حداقل ۱۸۰ روز اعتبار و دو صفحه خالی دارد.
۲ .هدف از سفر و گذرنامه: متقاضی باید هدف خود از سفر (گردشگری، تجارت، اشتغال، دانشجویی، ورود، کنفرانس، تحقیق، روزنامه نگاری، ترانزیت و پزشکی) را بداند تا فرم درخواست ویزا، به طور مناسب انتخاب و تنظیم شود.
۳. بررسی شرایط صدور ویزای کشور میزبان: بعد از مشخص کردن هدف، کشوری که میخواهید به آن سفر کنید را مشخص کنید و در مورد سیاستهای ویزایی آن کشور به دقت مطالعه کنید. در این راستا میتوانید از مشاوران و افراد با تجربه کمک بگیرید. سیاست ویزایی یک کشور، مشخص میکند که چه کسانی و در چه شرایطی، حق ورود به کشور را دارند و یا چه افرادی، حق ورود به کشور را ندارند. معمولا همه کشورها بنا بر سیاست ویزایی از ورود افرادی که سوء پیشینه یا بیماریهای سخت دارند یا ممکن است باعث نقض امنیت و قوانین درکشورشان شود، جلوگیری میکنند.
۴. تهیه مدارک مورد نیاز: ممکن است کشورها و ویزاهای متفاوت، بسته به این که هدف شما از سفر چیست، مدارک متفاوتی را از شما بخواهند. میتوانید با جستجو در اینترنت، سایت رسمی مهاجرت کشور مقصد را پیدا کنید. سپس در همین سایت مهاجرتی، کلیه مدارک لازم برای ویزا را مطالعه کنید.
به طور کلی باید مدارکی مانند گذرنامه (پاسپورت)، عکس، درخواست ویزا، اسناد دیگر مانند رزرو هتل، بلیط هواپیما، گواهی سلامت، گواهی عدم پیشینه، ترجمه مدارک تحصیلی، ترجمه سابقه کاری و ... را تهیه کنید. در مورد مدارکی که نیاز به ترجمه رسمی دارند، به این نکته توجه کنید که مدارک مورد نیاز برای ویزا هر کشوری باید به آن زبانی که سفارت اعلام کرده است، ترجمه شود. برخی از کشورها ممکن است ترجمه را به زبانی به غیر از انگلیسی تایید کنند.
۵.فرم درخواست ویزا: پس از جمع آوری تمام اسناد و مدارک لازم، نوبت به پرکردن فرم درخواست ویزا میرسد. برای پر کردن فرم درخواست، معمولاً سه راه پیش روی خود دارید: مراجعه به سفارت، ثبت درخواست ویزا به صورت آنلاین یا درخواست ویزا از طریق آژانسها و شرکتهای مربوطه.
استرالیا از جمله کشورهایی که خدمات صدور ویزا را به صورت آنلاین انجام میدهد. هر کشور معمولا یک سایت برای ثبت درخواست ویزا به صورت آنلاین ارائه میدهد. به این سایتها مراجعه، مدارک را آپلود و ارسال کنید. توجه داشته باشید که قبل از ارسال، حتما از صحت اطلاعات مطمئن شوید.
۶. پیگیری درخواست ویزا: مشخص کنید که از چه راهی (ارسال پیام یا ایمیل) به شما اطلاع رسانی شود. همچنین کد پیگیری را بردارید تا در صورت لزوم بتوانید وضعیت درخواست ویزا را پیگیری کنید.
۷. تهیه نسخه چاپی از تکمیل فرآیند درخواست: اگر فرآیند درخواست ویزا را به طور آنلاین انجام میدهید، از فرم درخواست ویزا نسخه چاپی تهیه کنید.
بله، بدون ویزا و با پاسپورت ایرانی میتوان به بعضی از کشورها سفر کرد. اما تعداد این کشورها محدود و در حدود چند کشور است. این محدودیتها به دلیل سفرهای بی بازگشت ایرانیان است. متاسفانه این امر باعث شده که کار صدور ویزا به ایرانیان با حساسیتهای بالاتری انجام شود. کشورهایی که برای سفر به آنها به ویزا نیاز نیست دو دسته تقسیم میشوند:
متاسفانه پاسپورت ایران، رتبه ۹۸ در جهان را دارد. در این رتبهبندی ژاپن، سنگاپور و کره جنوبی دارای قدرتمندترین پاسپورتها در جهان هستند. از مهمترین دلایل رتبه خوب این کشورها، پیشرفتهای اقتصادی، علمی و اجتماعی آنها است.
اگر قصد سفر و گرفتن ویزا دارید، احتمالا سوالات زیادی دارید که همچنان بی جواب مانده است. در این مقاله ما سعی کردیم یک دید کلی درمورد ویزا و مراحل گرفتن آن ارائه دهیم. در صورتی که مرحله اول، بخصوص "هدف از سفر" را مشخص کنید، بسیار دقیقتر میتوانید مراحل بعدی را پیگیری کنید.